İş Güvenliği Uzmanlarının İşyerinin Tehlike Sınıfına Göre Belge Yeterlilikleri Hakkında

TARİH 11.04.2025
KONU İş Güvenliği Uzmanlarının İşyerinin Tehlike Sınıfına Göre Belge Yeterlilikleri Hakkında
İLGİ İşverenler

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlenmektedir.

Yönetmelik’in “İş güvenliği uzmanlarının nitelikleri ve görevlendirilmeleri” başlıklı 7’nci maddesinde;

“(3) Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.” Hükmüne yer verilmiştir.

Danıştay Onuncu Dairesinin 28/3/2019 tarihli ve E.: 2016/1110; K. :2019/2521 sayılı kararı ile “tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanlarından sadece birinin” ibaresi iptal edilmiş olup, bu kapsamda işyerinin tehlike sınıfına göre görevlendirilmesi gereken tüm iş güvenliği uzmanlarının, işyerinin tehlike sınıfına göre görev yapmaya yeterli olduklarına ilişkin aynı seviyedeki belgeye sahip olmaları gerektiği açıklık kazanmıştır.

Sonuç olarak; İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde görev alabilmektedirler.

Danıştay’ın iptal kararı uyarınca; örneğin, işyerinin tehlike sınıfı “çok tehlikeli” ise görev alan iş güvenliği uzmanlarının tamamının (A) sınıfı belgeye sahip olması gerekmektedir.

Diğer yandan İSG-KATİP sistemi üzerinden atamaları yapılan iş güvenliği uzmanları arasında, işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olan tek bir uzmanın bulunması durumunda ataması yapılabilmektedir. Dolayısıyla sistem üzerinden atama yapılırken, tüm iş güvenliği uzmanlarının aynı sınıf belgeye sahip olup olmadığının ayrımı sistem üzerinden yapılmamaktadır.
Diğer bir deyişle, İSG-KATİP sistemi üzerinden ataması yapılan tek bir iş güvenliği uzmanına ait belgenin, işyeri tehlike sınıfına uygun olması durumunda, ataması yapılan diğer iş güvenliği uzmanlarının belgelerindeki sınıf şartı aranmamaktadır.

Son zamanlarda yaşanan denetimlerde müfettişler tarafından bu hususta olası yaptırımlar söz konusu olabilmektedir. Yukarıda belirtilen tüm hususlar birlikte değerlendirildiğinde, işyerinin tehlike sınıfın netleştirilmesinin ardından, görevlendirilecek ve İSG-KATİP sistemi üzerinden atamaları yapılacak iş güvenliği uzmanlarının işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olduklarına dikkat edilmesinin önem arz ettiğini vurgulamak isteriz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir